Dietetyk – Informacje ogólne

Wpływ diety na nasz wygląd

Zniszczone i matowe włosy , łamiące się paznokcie czy szorstka i sucha skóra – to sygnał niewłaściwie odżywionego organizmu. Po zastosowaniu zbilansowanej
i zróżnicowanej diety pierwsze efekty i poprawę zauważymy już pod 2 tygodniach od jej rozpoczęcia!

Właściwe dobrana dieta wpływa również na poprawę jędrności ciała i skuteczniejszą walkę z cellulitem. Plan żywieniowy opierający się na odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych, będzie warunkować optymalną fizjologiczną aktywność fibroblastów (komórek odpowiedzialnych za powstawanie kolagenu), czyli w efekcie elastyczność i młody wygląd.

Odżywianie a zdrowie

Zarówno nadmiar jak i niedobór masy ciała może zagrażać zdrowiu pacjenta i obniżać w znacznym stopniu jakość jego życia. Otyłość sprzyja zawałom serca, chorobom układu ruchu, miażdżycy, depresji. Przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienie raka sutka, jelita grubego i prostaty. Natomiast osoby niedożywione narażone są na spadek odporności organizmu, zaburzenia układu hormonalnego czy problemy z płodnością. W obu przypadkach ważne jest zastosowanie odpowiednio dobranej dieto terapii pod okiem wyspecjalizowanego dietetyka.

Według Światowej Organizacji Zdrowia niewłaściwe odżywianie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych m.in. otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego. W licznych przypadkach, gdy objawy choroby są jeszcze łagodne, zastosowanie leczenia żywieniowego dostosowanego do indywidualnych potrzeb pacjenta, wystarczy do uregulowania zaburzeń metabolicznych bądź opóźnienia dalszego ich rozwoju. Właściwie zbilansowana dieta pełni funkcję prewencyjną oraz wspomagającą farmakoterapię przy już istniejącym schorzeniu.

Opieki dietetyka wymagają również często osoby uprawiające czynnie sport, intensywnie ćwiczące lub pracujące w trybie zmianowym. Wybierając się w daleką podróż, zwłaszcza w kierunku równoleżnikowym, dobrze skorzystać przed wyjazdem z porady specjalisty od żywienia, który udzieli nam kilku wskazówek jak poradzić sobie z zespołem nagłej zmiany strefy czasowej (ang. jet lag).

Alergie pokarmowe

Leczenie chorób autoimmunologicznych, nietolerancji i alergii pokarmowych opiera się głównie na zastosowaniu właściwie zbilansowanej diety eliminacyjnej. Jednakże odpowiedni schemat żywienia nie musi być przypisany tylko i wyłącznie konkretnej jednostce chorobowej.


Pierwsza wizyta – jak przebiega, jak się przygotować, wiek metaboliczny

Krok nr 1: Wywiad zdrowotny i żywieniowy

Dietetyk przeprowadza z pacjentem szczegółowy wywiad zdrowotny i żywieniowy dotyczący dotychczasowego sposobu żywienia, dolegliwości i przebytych chorób oraz stylu życia danej osoby i jej indywidualnych preferencji żywieniowych.

Jeśli posiadasz zabierz :

  • Dzienniczek żywieniowy – W celu przeprowadzenia dokładnej analizy dotychczasowego sposobu odżywiania, na pierwszą wizytę pacjent proszony jest o zabranie ze sobą wypełnionego dzienniczka bieżącego sposobu żywienia. Informacje jakie powinien zawierać: dzień, godzina, co zostało spożyte/wypite, w jakiej ilości, jak przygotowane.
  • Wyniki badań wykonane przez ostatni rok- Jeśli pacjent jest w posiadaniu aktualnych wyników badań, proszony jest o zabranie ze sobą na pierwszą wizytę. Najlepiej gdyby zawierały takie podstawowe informacje jak: morfologia krwi obwodowej, profil lipidowy, profil wątrobowy, glukozę na czczo, CRP, kreatyninę, mocznik, poziom TSH, pomiar ciśnienia tętniczego krwi.
  • Listę leków/suplementów diety jakie pacjent przyjmuje – nazwa leku, dawka, pora dnia w jakiej pacjent przyjmuje dany lek/suplement.

Krok nr 2: Analiza składu ciała i pomiary antropometryczne

Podczas wizyty wykonana zostanie również analiza składu ciała (w oparciu o impedancję bioelektryczną, metodę wykorzystującą różnice w przewodzeniu prądu elektrycznego o niskiej częstotliwości przez poszczególne składowe ciała) i pomiary antropometryczne. Dobrze by pacjent ubrał się tak, aby bez problemu odsłonić bose stopy – będzie to konieczne w celu prawidłowego wykonania analizy składu ciała. Na podstawie zebranych danych, dietetyk obliczy wskaźnik masy ciała (BMI), określi podstawową i całkowitą przemianę materii.

Analizę wykonuję przy pomocy analizatora składu ciała japońskiej firmy TANITA, który w nieinwazyjny sposób określa:

  • Zawartość tkanki tłuszczowej [%] [kg]
  • Masę mięśniową [kg]
  • Nawodnienie organizmu [%] [kg]
  • Beztłuszczową masę ciała [kg]
  • Masę kości w kilogramach [kg]
  • Wiek metaboliczny
  • Metabolizm spoczynkowy

Zanim poddasz się badaniu powinieneś wiedzieć o istniejących przeciwwskazaniach!

Przeciwwskazania do wykonania badania składu ciała z wykorzystaniem bioimpedancji: wczesny okres ciąży, defibrylatory i stymulatory serca, epilepsja. Pomiar analizy składu ciała mogą zniekształcać: metalowe implanty w ciele, w dniu badania: miesiączka.

Krok nr 3: Określenia wieku metabolicznego
Czym jest wiek metaboliczny?

  • to obraz tego, ile nasz organizm ma lat oraz czy jego kondycja jest dobra, czy wręcz odwrotnie słaba,
  • wskazuje wiek charakterystyczny dla naszego tempa metabolizmu.

Co wpływa na uzyskany wynik?

  • podstawowa przemiana materii,
  • masa tkanki mięśniowej,
  • zawartość wody
  • i tkanki tłuszczowej w organizmie.

Jak cofnąć tykający zegar biologiczny?

  • kontrola wieku metabolicznego i składu ciała,
  • zastosowanie odpowiedniej profilaktyki i diety,
  • poprawa podstawowej materii,
  • zwiększenie ilości ćwiczeń dobranych do możliwości danej osoby.

Krok nr 4: Omówienie głównych założeń indywidualnego programu żywieniowego

Podczas pierwszej wizyty, dietetyk omówi główne założenia indywidualnego programu żywieniowego, ustali harmonogram spotkań, koszt diety oraz orientacyjny czas osiągnięcia założonych celów.

Ważne!

Cała rozmowa ma charakter poufny, dietetyk gwarantuje zachowanie tajemnicy zawodowej. Pierwsza wizyta potrwa ok. 60 minut.

Koszt pierwszej wizyty: 90 PLN

Kolejna wizyta z wdrożeniem diety: 120 PLN

Wizyta kontrolna: 60 PLN