Coraz częściej nie zwracamy uwagi na to co jemy. Brak czasu na przygotowanie posiłków i jedzenie czegokolwiek w biegu nie sprzyja naszej sylwetce, a zwłaszcza zdrowiu. Rozwój dietetyki i nauki o żywieniu dowodzi, że racjonalne odżywianie się jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju otyłości i przewlekłych chorób.
Zalecenia żywieniowe często ulegają modyfikacjom, co chwilę możemy przeczytać o nowych trendach, które gwarantują nam uzyskanie wymarzonej sylwetki w krótkim czasie. Jednak rzetelne badania oparte na dowodach naukowych często nie potwierdzają ich skuteczności.
Najważniejsze zasady zdrowej diety to na pewno spożywanie pięciu posiłków dziennie i ich regularność. Bardzo dużo z nas często wychodzi do pracy bez śniadania i dopiero po uporaniu się z pierwszymi obowiązkami sięga po szybką kawę czy coś słodkiego. Taki styl życia powoduje poważne problemy trawienne i staje się źródłem dodatkowych kilogramów. Pomijanie posiłków może spowolnić metabolizm i doprowadzić do magazynowania poszczególnych składników- nasz organizm w odpowiedzi na głód zacznie oszczędzać energię. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno być ono dobrym źródłem energii oraz składników odżywczych .
Spowolniony przez noc metabolizm potrzebuje od rana konkretnej dawki energii. Na śniadanie warto wybrać produkty spożywcze bogate w węglowodany złożone. Przykładem mogą być produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione przez układ pokarmowy, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, co sprawia że nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość.
Posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. nie powinniśmy dopuścić do uczucia dużego głodu- zdecydowanie zdrowszym i korzystniejszym rozwiązaniem dla naszej sylwetki jest jedzenie częściej, ale mniejszych porcji.
Ostatni posiłek – kolacja, powinna być spożywana nie później niż 2 godziny przed snem. Kolacje powinny być dość lekkie, aby nie obciążać organizmu przed snem. Nie jest zasadną reguła ostatniego posiłku do godziny 18:00. Kiedy chodzimy spać późno, prędzej czy później sięgniemy po jakąś przekąskę, która dostarczy nam w efekcie więcej kilokalorii niż sam planowany posiłek.
Komponując posiłki, warto stosować się także do zasad piramidy żywienia- jest to graficzne przedstawienie reguł odżywiania się. Piramida na pierwszym miejscu stawia aktywność fizyczną. Ruch jest nieodłącznym czynnikiem zdrowego trybu życia. Według Instytutu Żywności i Żywienia codziennie na wysiłek fizyczny powinniśmy przeznaczyć 30-45min. Regularny ruch obniża ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, poprawia ogólną wydolność organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze, zwiększa odporność, a przede wszystkim poprawia samopoczucie.
Oprócz aktywności fizycznej, w piramidzie, przedstawiona jest także obrazowo ilość poszczególnych grup produktów spożywczych, które powinniśmy przyjmować. Dobrze zbilansowana dieta ma za zadanie dostarczać głównych składników: białek, węglowodanów i tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze według piramidy żywienia są warzywa i owoce. Dostarczają nam one bardzo dużo składników odżywczych, witamin i powinny być dodawane do każdego posiłku. Kolejne miejsce to produkty zbożowe –rekomenduje się spożycie zwłaszcza tych pełnoziarnistych. Dalej znajdują się mleko i jego przetwory, np. sery, jogurty i maślanki. Należy je spożywać w ilości co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych głównie ze względu na konieczność dostarczania wapnia i witaminy D.
Wyżej znajdują się produkty, których często spożywamy za dużo – mięsa. Warto, aby czasem w posiłkach zastąpić je np. nasionami roślin strączkowych, rybami, czy po prostu spożywać chude gatunki mięs. Ma to znaczenie szczególnie w unikaniu spożycia dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Najwyżej w piramidzie znajdziemy tłuszcze. Żywieniowcy i dietetycy przestrzegają przed tłuszczami zwierzęcymi. Zawierają one znaczną ilość cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia np. miażdżycy. W zamian warto wprowadzić do diety minimalne ilości olejów roślinnych – najlepiej nierafinowany olej lniany lub oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
A co z płynami? Na pewno, zamiast słodzonych napojów, najlepiej wybierać wodę mineralną. Woda jest najważniejszym składnikiem naszego ciała, dzięki niej jest ono odpowiednio jędrne, napięte. Dodatkowo zapewnia ona odpowiednie środowisko do przeprowadzania większości reakcji zachodzących w organizmie.
Średnia ilość płynów jakie powinien wypijać człowiek to 2- 2,5 litra dziennie. Na zapotrzebowanie wody w organizmie ma wpływ między innymi nasz wiek, masa ciała, płeć, aktywność fizyczna. W okresie letnim, który mamy teraz, należy jeszcze bardziej zwrócić uwagę na podaż płynów ze względu na wysoką temperaturę – powinniśmy pić wodę nawet nie czując pragnienia.
Podsumowując, istotne jest, aby dieta była urozmaicona i zawierała w odpowiednich ilościach różnorodne produkty tak, aby nie była deficytowa w składniki odżywcze. Wystarczy stosować się do wymienionych powyżej zaleceń, a na pewno po pewnym czasie odczujemy zmiany, nie tylko w naszym wyglądzie, ale również samopoczuciu.
W poszukiwaniu metod poprawy wyglądu skóry kliniki medycyny estetycznej zapewniają zarówno inwazyjne, jak i nieinwazyjne…
Zmagasz się z problemem włosów, które pozostają na szczotce po czesaniu i zalegają na podłodze…
Do zabiegów mających na celu poprawę wyglądu skóry z oznakami starzenia stosuje się rozmaite technologie.…
Z biegiem czasu umieszczone na skórze tatuaże mogą po prostu przestać nam się podobać. Mogą…
Redukcja rumienia, naczyniaków czy trądziku różowatego to tylko niektóre efekty, jakich można spodziewać się po…
Wyróżnia się dwie główne dziedziny medycyny zajmujące się ludzką skórą i związanymi z nią schorzeniami…